Fred starter med barna

Det er kanskje litt klisje å si det, men fred starter først og fremst med barna. For å skape en virkelig og vedvarende fred i verden, må alle barn vokse opp uten fysisk og psykologisk mishandling.


Alle verdens undersøkelser og statistikker forteller oss veldig klart og tydelig en sammenheng mellom oppveksten og oppdragelsen til barnet, og deres sjanse for å få problemer senere i livet. Omsorgssvikt fører gjerne til aggresjon, angst og depresjon.

Det er ikke slik at det kun er seksuelle overgrep som kan gi varige problemer hos barn, vanskjøtsel (ignorering) psykologisk er like skadelig som fysisk mishandling.

«Clausen konkluderer med at hans funn bekrefter internasjonale undersøkelser som viser at mishandling og omsorgssvikt er risikofaktorer for utvikling av antisosial atferd og kriminalitet.» – Regjeringen.no

Hvor omfattende problemet er i Norge er ikke lett å si. Statistikk innenfor dette området og spesielt i Norge er ikke nødvendigvis god. Her er en oversikt over mange nyhetsartikler som viser hvordan det er dårlige rutiner i Norge for å avsløre barnemishandling. Her er en tekst fra en av artikkelen i oversikten:

«En dom forteller om en gutt som hadde vært hos bestevennen sin. Da han kom hjem, ble han ristet etter håret, slått i magen med farens knyttneve, kastet i bakken og sparket i hodet, før faren presset hodet hans mot golvet med foten. Volden foregikk i over tre år.» – VG

De mest ekstreme tilfellene er nå mishandlingen ender med dødsfall, og det skjer altfor ofte i lille Norge. Men vi må ikke glemme at det er et mye større problem med forsømmelse. Hvis vi ser til USA, kan vi se at den vanligste formen for mishandling er forsømmelse. Tallene fra USA viser også at 30% av de som blir mishandlet eller forsømt som barn vil senere gjøre det samme med egne barn. Vold er en ond sirkel som må brytes, vold er en pest.

Like rettigheter

Barn bør likestilles med voksne, om ikke få utvidede rettigheter og beskyttelse enn andre mennesker. Barn skal behandles med respekt og de er herre over sin egen kropp og eiendom. Barna er ikke en eiendom til sine foreldre.

Som foreldre har man ansvar for å sikre at sine barn blir forberedt best mulig for sitt eget liv, dette er en konsekvens og et ansvar man har når man har tatt avgjørelsen å bære frem et nytt liv. Det er foreldrenes oppgave å sikre sine barn fra farer, skader og problemer – det er høyst problematisk når foreldrene er direkte ansvarlig for å utsette egne barn for dette. Barna har ingen andre enn sine foreldre å gå til for å få trygghet, kjærlighet og omtanke.

Slutt med trusler

«Så lenge du bor under mitt tak skal du følge mine regler!»

Kanskje noen av dere kjenner dere litt igjen i sitatet ovenfor. Det er nok dessverre slik at foreldre bruker trusler mot sine barn for å få dem til å utføre handlinger eller oppføre seg på en gitt måte. Bruker du trusler mot dine venner og kolleger? Truer du din leder for å få høyere lønn og bedre betingelser? De fleste av oss vil nok svare nei, vi bruker ikke trusler hvis det ikke er absolutt nødvendig, når man f.eks. står ovenfor kriminelle.

Hvorfor skal det være nødvendig eller bra å komme med trusler mot et forsvarsløst (fysisk og mentalt) lite barn?

Slutt med løgner

Det er viktig at vi som voksne slutter å fortelle løgner til barna. Barna har en rett på å bli fortalt hvordan verden fungerer og bli opplært til å bruke sin kapasitet til rasjonell og logisk tankegang. Noe annet kan skape forvirring og være ødeleggende.

Det er mishandling når foreldrene forteller løgner og usannheter til sine barn. Derfor må vi slutte å fortelle om julenissen, påskeharen, spøkelser, guder og andre fabler som har ingen rot i virkeligheten. Er ikke den virkelige verden fantastisk nok i seg selv?

(Foto av Robyn Jay)

Bli med i samtalen

2 kommentarer

  1. Tilbaketråkk: Voldtekter // utenstat.no
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *