Krigsnasjonen Norge

Norge er en av verdens ledende krigsnasjoner. Vi er verdens største våpeneksportør pr. innbygger. Norske stat eier 50% av Nammo, en norsk produsent av ammunisjon som eksportere 90% av sin produksjon. Vi har også Kongsberg Defence Systems som har veldig lang tradisjon med utvikling av våpen.


Nordmenn er relativt stolte av sin nasjon, som så mange andre borgere i andre nasjoner. Ikke minst er vi ute å skryter av vår krigsinnsats og produksjon av gode soldater, våpen og ammunisjon – samtidig som vi også har et syn på oss selv som en fredsnasjon, en som har bidratt til fredssamtaler og samarbeid i blant annet midtøsten.

Norge er et land med sterk dobbeltmoral. Oljefondet investerte tidligere i Lockheed Martin, som gjorde Norge delaktig i utvikling av atomvåpen – Noe som de etiske retningslinjene til Oljefondet (Statens pensjonsfond – Utland) forbyr. Lockheed Martin har nå blitt svartelistet av fondet, men det stopper ikke vår Regjering fra å investere milliarder til kjøp av nye kampfly, produsert i samarbeid med, nemlig, Lockheed Martin.

Det er veldig klart og tydelig at de etiske reglene og lovene egentlig ikke gjelder:

Norge har et lovforbud mot å selge våpen og ammunisjon til ”områder der det er krig eller krig truer, eller det er fare for borgerkrig”. Allikevel solgte vi Våpen til USA, Storbritannia og Australia rett før og under krigen mot Irak, som norske myndigheter bedømte som folkerettsstridig. (Referanse)

Våpen er en enorm industri. Det er enorme summer med penger som er i omløp. Våpen er verdens største lovlige handelsvare, nest etter narkotika som er den største varen.

Norske våpen-produsenter leverer også til amerikanske droner i Afghanistan, som i følge Pakistan Body Count har drept over 2200 pakistanere hvor bare to prosent har vært Al Qaida-krigere.

Nylig drepte amerikanske Navy SEALs Osama Bin Laden i Pakistan og da er norske medier ute og skryter at de samme menneskene har trent i Norge sammen med norske soldater.

Han sier at Navy SEAL ofte trener sammen med med norske marinejegere, og at forholdet mellom dem er godt.

Norge har blitt en militær aktør på to kontinenter, og vi er nå helt i front med forsøk på å henrette andre statsledere, ved at norske F-16 kampfly bomber boligen til Muammar al-Kadhafis. Tidligere Russiske presidenten Vladimir Putin sa følgende:

Aftenposten: De sa de ikke ville drepe Gadafi. Nå sier noen tjenestemenn at, ja, vi prøver å drepe Gadafi. Hvem har gitt tillatelse til dette? Har det vært en rettssak? Hvem har gitt seg selv rett til å henrette denne mannen?

Hvem i Norge tok avgjørelsen om å sende jagerfly til Libya? Det ble ikke diskutert blant de folkevalgte på Stortinget.

Beslutningen om å sende seks norske kampfly til Libya ble tatt uten et eneste formelt møte verken i regjeringen eller i Stortinget.

Avgjørelsen måtte gjøres på så kort varsel at det ikke var mulighet til å diskutere på Stortinget? Nå kan det også vise seg at vi har dratt til Libya på feil grunnlag.

Det er faktisk slik at lederne i Syria har drept mange allerede, selv kvinner og barn, hva blir det neste oppdraget for norske soldater?

Den norske stat, med sitt oljefond og eierskap i mange store konserner, får positive resultater av uro og konflikter rundt i verden, blant annet hos Statoil som nå kan vise til en omsetning på over 150 milliarder og resultat på 50 milliarder.

NRK har produsert en TV-serie om de norske styrkene i Afghanistan i 6 deler, hvor norske soldater blir drept av en veibombe. Grete Faremo sa i den forbindelsen.

«Vi har fått en påminnelse om at militært engasjement medfører lidelser og tap.»

Videre sin hun også i episode 3 av dokumentaren, fra Afghanistan.

Som Nordahl Grieg skrev i diktet «17. mai 1940«: Vi er så få her i landet; hver falden er bror og venn. Vi har de døde med oss den dag vi kommer igjen.

Som jeg har nevnt også tidligere, blir det aldri fokusert på de lidelsene og tapene som våre brødre og søstre som bor i Afghanistan opplever. Verden har blitt mye mindre, Norge er ikke lengre et isolert land i kalde nord. Vi er alle verdensborgere, vi er brødre og søstre.

Det er ingen moralsk eller prinsipiell forskjell på et menneske i Norge, Asia, Afrika, Amerika eller Afghanistan. Hver falne mennesker i enhver krig, er en bror av deg og meg.

Vi kan ikke ignorere de problematiske handlingene som alle nordmenn gir økonomisk støtte til. Vi har alle blod på hendene og vi er alle deltakere i disse krigene. Det er ikke lovlig i Norge å unnlate å gi økonomisk støtte til krigene.

Avslutter med et alvorlig eksempel på farlig politisk retorikk:

(Navnet på fire som døde i Afghanistan) … døde for at vi andre skal få sikkerhet og trygghet.
– Forsvarsminister, Grete Faremo

Hva er det som får mennesker, hvor noen er foreldre som har små barn og kjærester hjemme i Norge, til å dra til Afghanistan og ofre livet sitt?

(Foto av United States Marine Corps)

Bli med i samtalen

5 kommentarer

 1. Hei

  Liker siden meget godt.

  Men burde du ikke heller fokusere mer på at det er politikere og spesifikt at det er staten som utfører disse tingene? Veldig få nordmenn er interesserte i å være krig hvis det ikke var en stat som begav seg ut på internasjonal politikk som de fleste nordmenn ville vært uinteressert i.

  Tom. om det er noen som tilhører din nasjon så er det ikke ditt ansvaret om de drar til krigen. Det at noen tvinger deg i en bande med de som ønsker det, ligger da skylden for krigen hos de som tvinger deg i samarbeid med de. Nei, de tvinger deg faktisk å betale krigsprofitørene. Det er staten selv som er kriminelle i denne sammenhengen. Når denne staten samtidig produserer en enorm mengde med propaganda igjennom skolesystemet og journalistyrke kan skylden være vanskelig å mene ligger hos dem.
  Det er et grunnleggende element av aksept av befolkningen.

  Men hvorfor fokusere mer på akkurat hvorfor staten er illegitim?

 2. Liten korreksjon:

  Det er staten selv som er kriminelle i denne sammenhengen. Når denne staten samtidig produserer en enorm mengde med propaganda igjennom skolesystemet og journalistyrke kan skylden for aksepten menes å ligge hos dem(befolkningen generelt).

  Det er et grunnleggende element av aksept hos befolkningen.

  Men hvorfor ikke fokusere mer på akkurat hvorfor staten er illegitim?

 3. UtenStat burde arrangere en anarko-kapitalistisk anti-krig demonstrasjon mot Afghanistan og andre krigdeltagelser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *