Spre det gode budskap

Mitt formål med å fortelle om frihet, er å spre det gode budskapet om den eneste moralsk forsvarlige måten å organisere et sivilisert, godt og fredelig samfunn.


Det gir utrolig mye glede og energi å tilegne seg ny kunnskap. Ved å involvere meg i denne diskusjonen om frihet på bloggen min, har jeg fått mange nye kontakter og engasjert meg i mange lærerike og berikende diskusjoner. Noen av mine beste venner synes jeg er sprut pine gal, men de aller fleste viser respekt og forståelse for mine meninger. Dette er radikale ideer og meninger, men de er ikke urealistiske eller utopiske.

Moral er grunnleggende i våre liv. Vi investere mye energi, penger og tid på aktiviteter og engasjement som er i henhold til vår moral. Når vi har investert mye i noe vi tror er riktig, er det tungt og vanskelig å akseptere at vi noen ganger tar feil. Fremfor å ta konsekvensene og forbedre oss, er det mange ganger enklere å ignorere fakta. Da jeg lærte mer om muligheten for en objektiv moral, som har grunnleggende universelle prinsipper, tok det selvsagt lang tid før jeg gav slipp på mange av mine egne antagelser.

Selvsagt kan det være litt slitsomt å produsere én blogg post om dagen når jeg gjør dette på fullstendig frivillig basis og på min egen fritid. Mye tid gir med på kveldene og i helgene på å forberede, gjøre research og formulere mine meninger i setninger som andre kan forstå og får glede av å lese. Klarer nesten å opprettholde nivået på 5 artikler i uken, hver ukedag forsøker jeg å ha noe nytt du kan lese. Artiklene settes opp med automatisk publisering klokken 07:00 om morgen.

Hvis du deler mine tanker og meninger om frihet, håper jeg du bruker noe av din egen tid til å spre det gode budskapet om frihet. Dette kan du gjøre med å engasjere deg i diskusjonene på min blogg, starte din egen blogg, engasjere deg i diskusjoner på Twitter, Facebook, osv. Du kan gjerne bruke og følge hashtag #utenstat på Twitter. Har opprettet en egen side på Facebook for Uten Stat.

Ta kontakt med meg hvis det er noe, jeg er tilgjengelig på Facebook, Twitter og e-post (post-at-sondreb.com). Jeg svarer alle som tar kontakt med meg og jeg er åpen for å diskutere det meste. Er veldig takknemlig for alle positive tilbakemeldinger, det hjelper! Jeg blir gjerne med på en kafé eller bar for å diskutere frihet 🙂

Hvis du ønsker å støtte meg, har du muligheten til å gi meg donasjoner via PayPal eller ved å bruke Flattr funksjonaliteten som vises på bunnen av hver artikkel.

Jeg har veldig mye på listen over fremtidige innlegg og emner. Det finnes nesten ingen begrensninger på hvor mye interessant det er å skrive om rundt frihet og samfunnet. Det er mange spørsmål jeg vil forsøke å svare på, men mange av problemstillingene og spørsmålene kan man selv finne svar på med å benytte en prinsipiell og grunnleggende god moral. Hvis det er galt å stjele, er det alltid galt å stjele, også når det er for å hjelpe andre mennesker.

Målet mitt er å skrive en bok, men det er mye arbeid. Mye av grunnlaget for en bok blir lagt i alle mine innlegg på bloggen. Statens tyranni er arbeidstittelen, samtidig som jeg også jobber med et sett av artikler, som kanskje blir en mindre bok, som går under tittelen Slagplan for frihet.

Hvis du har forslag eller ønsker til innlegg, kan du gjerne legge igjen en kommentar på Facebook eller her i kommentarfeltet nedenfor. Er det en spesifikk problemstilling eller spørsmål du gjerne ønsker å få svar på, skriv gjerne en kommentar.

Tusen takk til alle som engasjerer seg i dialogen!

(Foto av Meena Kadri)

Bli med i samtalen

7 kommentarer

 1. Jeg ble veldig positiv til anarko-kapitalisme etter å ha lest The Machinery Of Freedom av David Friedman. Men så har jeg også lest The Lights In The Tunnel: Automation, Accelerating Technology And The Economy Of The Future av Martin Ford. Han argumenterer for at roboter i fremtiden kommer til å ta de fleste jobbene våre, dermed må vi kanskje tjene penger på andre måter, f eks at staten gir oss en borgerlønn, der nivået på lønnen er avhengig av f eks hvor mye utdannelse vi har, hvor mye bøker vi har lest, eller annen samfunnsnyttige oppførsel. Har skrevet litt om dette på bloggen min: http://haakonsk.blogg.no/1284287983_kommer_roboter_til__t.html

  Tror du Martin Ford har rett i at roboter kommer til å gjøre så det blir for få jobber i fremtiden? Og kan vi isåfall fortsatt klare oss uten en stat?

  1. Tusen takk for kommentar!

   Faktisk veldig gode tanker du har, jeg var selv tidligere for borgerlønn og rasjonaliseringen jeg brukte var avkastning fra teknologisk fremgang gjort av tidligere generasjoner. Tenkte lignende baner i forhold til robotene som kommer til å ta over veldig mange av dagens jobber, men løsningen er ikke borgerlønn, stat og mer tvang.

   Vi er ekstremt dårlige til å forutsi fremtiden og konsekvensene av fremskrittene er vanskelig å se. Robotene vil revolusjonere enormt, det vil ende opp med å være et kappløp mellom mennesker og robotene. Når robotene tar over en jobb, kommer vi til å finne opp nye jobber, men tiden fra nye jobber blir laget til robotene kan gjøre jobben mye bedre og billigere, vil bare bli kortere for hvert år.

   Noen tror at arbeidsledigheten ikke vil bli enorm, at nye jobber vil komme til. Jeg tror dette vil være situasjonen i noen år, men på et tidspunkt blir den teknologiske utviklingen umulig å holde følge med.

   Hva vil skje? Det er enkelte trender vi kan allerede se idag og bruke som et grunnlag for å forutsi endringene som kommer. Arbeidsinnvandring idag fra bla. Polen og konkurranse med India og Kina tilsier at jobbsituasjonen for nordmenn vil bli tyngre og vanskeligere i årene fremover. Det er veldig skummelt med boligboblen og de høye lønningene i Norge. Det gjør Norge veldig attraktivt for arbeidsinnvandrere, men også veldig kostbart for de som fortsatt er i produktivt arbeid «mot slutten». Skattetrykket vil bli helt enormt, som igjen vil drive flere ut av arbeidsmarkedet pga. stress og trykk.

   Hvis vi hadde hatt et fritt samfunn, ville det vært tilnærmet null arbeidsledighet fordi mange flere ville ansatt mennesker og det ville ikke vært kostbart å ansette noen som idag. Mange små, enkle jobber som gir en liten inntekt, er gjerne bedre for noen enn å ikke ha noen inntekt i det hele tatt. Men i Norge, med kostnivået vi har her, må først staten og det hele økonomiske systemet kollapse.

   I virkelig gamle dager, trengte vi bare jobbe noen få timer om dagen for å skaffe nok mat til hele familien. Resten av tiden gikk bort til familien og venner. Jeg tror det samme vil skje i fremtiden, hvor datamaskiner og roboter vil ta over alle farlige og manuelle jobber.

   Siden vi ikke har fred og frihet i verden, tror jeg systemet vil være slik at bedrifter som eier robotene blir høyt beskattet av verdens stater for å få lov til å levere robot-tjenester rundt omkring i verden. Denne skatten vil bli brukt til «borgerlønn» for folket. Dette er ingen modell som kan fungere i lengden.

   Vi har spennende tider i møte og store forandringer vil skje, fullstendig uventet for majoriteten av jordens befolkning. Takk for kommentaren 🙂

  2. Automatisering skaper ikke arbeidsledighet, men frigjør arbeidskraft slik at mennesker som tidligere hadde tunge og fysisk krevende arebeidsoppgaver kan ta seg arbeid for eksempel i servicesektoren. I tillegg åpner automatiseringen for helt nye arbeidsplasser.

   Det er arbeidskraft som er en begrenset ressurs, og ikke arbeidsplasser.

   1. Det stemmer helt sikkert at det er sånn idag, men bedre teknologi kan føre til store endringer på mange områder. Hvis roboter blir like smarte eller smartere enn mennesker, vil jeg tro at de fleste arbeidsgivere etter hvert vil velge å bruke roboter som arbeidskraft fordi det vil være billigere enn å bruke mennesker, også i servicesektoren.

    Det at roboter blir smartere enn mennesker er en stor omveltning, og jeg mener det er en mulighet for at det kan føre til at mange av dagens resonnementer ikke vil være gyldige lenger. Det kan godt hende du har rett, men jeg tror ikke man bare kan si at fordi automatisering genererer jobber for mennesker idag, så vil alltid gjøre det, også etter at roboter har blitt smartere enn oss.

 2. Dette er ikke ment som kritikk mot det du har levert så langt, for du har skrevet bra og om interessante temaer.

  Men [kvalitet > kvantitet]. Med det mener jeg at det er bedre å ha en ny artikkel annenhver dag eller hver tredje dag, hvis «presset» for å gi ut en artikkel hver dag kan gå ut over kvaliteten.

  Og for øvrig er det mange andre som skriver, og som har skrevet om lignende emner. Så om du linker til andres arbeide i å opplyse og å informere om temaet «et statløst samfunn» med et utdrag fra deres artikler er det like verdifult som dine originale verk.

  Det viktigste, etter min mening, er at informasjonen rundt temaet er lett tilgjengelig for alle og enhver.

  1. Jeg forsøker å holde høy kvalitet, det er selvsagt ikke mulig at alt jeg skriver er perfekt, men jeg kommer ikke til å publisere artikler kun for å opprettholde nivået. Hvis jeg ikke har tid eller ikke klarer å levere kvalitet, blir det tomt en dag eller to 🙂

   Bra tips med mer lenker/omtale til andre, jeg tar gjerne imot forslag til blogger, artikler, bøker og annet som jeg bør lese og følge. Gjerne da hvis det finnes noe innhold som er på norsk.

   Jeg vil gjerne følge opp med et spørsmål til deg og andre: Er det interessant om jeg skriver kommentarer til aktuelle saker i nyhetene, eller bør jeg fokusere på grunnleggende prinsipper og mer omfattende innlegg? Jeg forsøker noen ganger å ta inn aktuelle saker i mine innlegg, men jeg ønsker ikke at det bare skal bli enda et kritisk talerør mot tabloid-pressen i landet.

   1. Det er interessant å lese kommentarer til aktuelle saker, men som du selv nevner er det en viss fare for å bli «enda et kritisk talerør mot tabloid-pressen i landet.»

    Mine kunnskaper om temaet og om andre som skriver eller vlogger om dette emnet er begrenset, da jeg er forholdsvis fersk på dette området.
    Så langt har jeg fulgt en vlogger i ca. ett år som kaller seg «fringe elements» på you tube. Jeg har lest deler av boken hans og er ganske enig i mye av det han sier.
    Andre (norske) jeg vet om, vet jeg om p.g.a. din blog.

    Historie, og eksempler på statløse samfunn som har eksistert kunne vært interessant å lese om. Så langt vet jeg at Irland og Island var statløse samfunn som fungerte ypperlig, helt til de ble tvunget til å bli stater.
    Det «ville vesten» var statløst, eller i alle fall hadde staten liten makt. Og det var mer sivilisert i de områdene enn ellers i landet, både den gang og i nåtid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *