Argumentet fra moral: Minstelønn

Med utgangspunkt i argumentet fra moral, skal vi se på hvordan dette stiller seg i forhold til minstelønn.


Norge har ikke lovbestemt minstelønn, men det er krefter i samfunnet som ønsker at også vi skal få en lovbestemt minstelønn. Behovet har heller ikke vært særlig stort i Norge, da vi både har hatt gode velferdsordninger som gir sosialhjelp til de mest trengende og sterke fagforeninger. Majoriteten av bedrifter gir også lønninger i henhold til tariffavtaler, som sannsynligvis sikrer arbeidere bedre lønn enn en minstelønn satt ved lov. Med alt som har vært i mediene den siste tiden om «sosial dumping», vil det ikke forundre meg at noen politikere kommer til å gjøre det til sin kampsak under neste valgkamp å innføre minstelønn i landet. Konsekvensen av dette vil være mindre arbeidsinnvandring og økte levekostnader for alle.

Hvordan fungerer minstelønn fra et moralsk prinsipp? Hvis Ola kan skyte Kari for å ikke betale Jens nok i lønn, hvorfor kan ikke Jens også gjøre det samme? Hvorfor kan ikke jeg gjøre det, hvis jeg mener min lønn burde være høyere? Hvorfor har noen folk rett til å øke sin inntekt ved å bruke vold, mens andre har ikke?

Hvis vi hadde hatt minstelønn og den var 55 kroner, hva er da den moralske forskjellen mellom 50,- og 55,- kroner i timen? Hvorfor er den ene lønnen en ond lønning som arbeidsgiver skal straffes for mens den andre ikke er det? Gjør de siste 5 kronene at de første 50 kronene går fra å være onde til å være gode? Endrer pengene karakter på en eller annen måte?

Likeledes, hvis det er moralsk å bruke vold for å øke sin inntekt, kan folk på velferdsyting skyte statsansatte hvis de ønsker mer penger i trygd? Hva med de på sosialtrygd? Hvis ikke, hvorfor ikke?

Følg denne serien av innlegg, som i stor del er basert på The Argument From Morality av Stefan Molyneux.

  1. Argumentet fra moral
  2. Argumentet fra moral: Krig
  3. Argumentet fra moral: Våpen
  4. Argumentet fra moral: Narkotika
  5. Argumentet fra moral: Minstelønn
  6. Argumentet fra moral: Offentlig eiendom
  7. Argumentet fra moral: Staten

(Foto av Alex Guerrero)

Bli med i samtalen

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *